Foto's en werking weerstation

 
   
 
Het Davis Vantage Pro 2 weerstation bestaat uit een Integrated Sensor Suite, een anemometer (windmeter) met windvaan en een console:
 
     
 
 
De Integrated Sensor Suite bevat een regenmeter (zwarte gedeelte), een temperatuurs- en luchtvochtigheidssensor, en een transmitter op zonne-energie die alle gegevens draadloos verstuurd naar de console.

De temperatuurs- en luchtvochtigheidsmeting gebeuren op precies 1,5 m hoogte boven het aardoppervak in een witte sensorhut, zoals voorgeschreven door de WMO.
 
De hoeveelheid neerslag wordt door de regenmeter automatisch gemeten. Onder de trechter van de regenmeter bevindt zich een kantelmechanisme. Telkens één van de twee schepjes is volgelopen kantelt het systeem en loopt het schepje leeg. Het andere schepje komt dan onder de trechter terecht.
 
 
     
 

Telkens wanneer de schepjes kantelen, beweegt een magneetje onderaan de schepjes over een detectie-eenheid en wordt via de transmitter een signaal verstuurd naar de console.

 

 

 

Indien er echter neerslag valt bij negatieve temperaturen, bijvoorbeeld in de vorm van sneeuw, kan dit niet onmiddellijk worden gedetecteerd. De sneeuw blijft bij negatieve temperaturen immers in de trechter zitten en dan is het wachten tot de dooi intreedt...


Sinds begin 2011 is dit probleem van verschoven registratie echter verholpen. De behuizing van de pluviometer is vanaf nu voorzien van een verwarmingsfolie, dewelke in werking wordt gesteld wanneer er neerslag wordt verwacht bij negatieve temperaturen. Deze folie is zo gekozen dat:

  • er "geen" verdamping optreedt in de trechter.
  • de temperatuurmeting, die zich onder de pluviometer bevindt, niet wordt beïnvloed.
De trechter en het detectiemechanisme van de regenmeter blijven echter ijsvrij.
 
     
 
De windsnelheid en windrichting worden electronisch gemeten door middel van een anemometer met windvaan. Deze bevindt zich op een hoogte van om en bij de tien meter. De winddata worden door een aparte transmitter op zonne-energie verzonden naar de console.
 
     
Alle gegevens (temperatuur, luchtvochtigheid, neerslaghoeveelheid, windsnelheid en -richting), verstuurd door beide transmitters, worden door de console ontvangen en verwerkt. Het dauwpunt, de hitte index en de gevoelstemperatuur worden berekend. De console bevat tevens een luchtdrukmeting.
 
 
     
 
Aangezien het weerstation op 23 m boven zeeniveau is gelegen, wordt de luchtdruk herberekend naar zeeniveau.
 
     
 
 
De console bevat tevens een datalogger. Alle gegevens, die gegenereerd worden door de console, worden hier opgeslagen. De datalogger is verbonden met een PC. Indien de PC de weergegevens niet onmiddellijk download kan de datalogger de weerdata voor maximum 17 dagen bewaren.
 
     
 
 

De weerdata worden door specifieke software (weatherlink) verwerkt tot tabellen, grafieken, enz...

 

 
     
 
Weatherlink zorgt er tevens voor dat alle actuele gegevens in een template terecht komen. Deze templates (index, weerstation actueel, extremen, maandgegevens, neerslag en links) worden alle tien minuten online gezet op de website van Meteo Westerlo.
 
     
 
 
     
 
 
 
Top